Ce sunt acarienii?

acarieni

Acarienii sunt paianjeni de mici dimensiuni ce sunt atrasi de locuri umede in care se gaseste multa materie organica (piele, praf, resturi organice etc.). Ei prefera locurile care pot provoca alergii severe oamenilor sau animalelor.

Acestia au aparatul bucal adaptat pentru ros, intepat sau supt. Sunt organisme mici, iar capul, toracele si abdomenul sunt nediferentiate.

Acarienii se hranesc cu celule moarte si formeaza colonii in fibrele textile. Asadar, cel mai des sunt gasiti in asternuturi, covoare, perne, saltele, paturi, fotoliii, cuverturi si alte locuri din dormitor unde se aduna praf si transpiratie.

Exista mai multe specii de acarieni: unii locuiesc si se hranesc cu sangele animalelor, iar altii cu mucegai si unii locuiesc pe plante de apartament, insumand peste 48.000 de specii diferite.

Majoritatea speciilor sunt microscopice si de aceea, sunt foarte greu de depistat. Cateodata, te poti confrunta cu invazie a acarienilor fara sa o observi.

 

Unde gasesti acarieni prin casa

Majoritatea speciilor de acarieni sunt inofensive pentru oameni. Cu toate acestea, exista cateva specii care pot transmite acarieni in salteaboli sau pot cauza reactii alergice si iritatii la nivelul pielii sau plamanilor prin colonizarea directa a omului.

Locurile ideale pentru acarieni sunt camerele unde umezeala este ridicata si este praf. Asadar, locurile propice  pentru dezvoltarea acarienilor sunt jucariile de plus, covoarele, camarile.

Stiati ca?! Alergia la praf este cauzata de fapt de aceste mici insecte.

De ce sunt periculosi acarienii

Expunerea la acarieni poate duce la aparitia unor boli de piele, precum rozaceea sau iritatiile pielii. De asemenea, combinatia dintre acarieni si mucegai poate provoca sinuzita fungica.

Stiati ca?! Conform unui studiu efectuat la Centrul Medical „Langone” din New York, SUA, riscul aparitiei depresiei si a anxietatii este crescut de infestatiile cu mucegai si acarieni.

alergii praf

De asemenea, acarienii au un rol important in provocarea de raie la caini.

Printre simptomele unei alergii la acarieni se numara: ochii rosii, stranus, atacurile de astm, febra recurenta si durerile misterioase in gat.

Acarienii mai provoaca si eczeme, febra fanului si, uneori, agraveaza cazurile de dermatita deja prezente.

Combatere

acarieni in pat

Pentru prevenirea infestatiei cu acarieni va oferim cateva sfaturi:

– Spala regulat textilele – jucariile din plus, paturile, draperiile, cuverturile, etc. trebuie spalate la temperaturi ridicate;

– Depoziteaza haine in dulapuri si mentine umiditatea scazuta;

– Sterge praful – praful trebuie sters in fiecare zi pentru a mentine acarienii departe.

In cazul unei infestatii, va recomandam sa apelati la specialisti deoarece este in joc sanatatea dumneavoastra.

Exista substante chimice speciale pentru indepartarea acarienilor, dar si pentru tratarea saltelelor.

Primul pas in eliminarea acarienilor este spalarea asternuturilor, covoarelor si cuverturile care ar fi putut fi invadate la temperaturi cat mai mari si cu detergenti de calitate. Apoi, locurile infestate se trateaza cu insecticide speciale.

Patul iti este infestat? APELEAZA LA UN EXPERT, Soimul Taberei iti sta la dispozitie. 

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro