Informatii generale Buburuza

buburuza

Stiati ca Buburuza si Gargarita nu sunt una si aceeasi insecta? Gargaritele sunt insecte daunatoare clasice, de care incercam sa ne ferim cu orice pret, iar despre acest daunator am scris un articol detaliar chiar aici. Buburuza este o insecta folositoare in gradina, care nu distruge, nu este purtatoare de boli, dar hiberneaza in casele noastre daca nu suntem atenti.

Buburuza este inrudita prin ordin cu gandacii si trece printr-un ciclu complet de dezvoltare: de la oua, ajunge larva, apoi pupa si de-abia apoi adult.

Buburuza, chiar daca mica si foarte placuta vizual, este de fapt un pradator. Ea se hraneste cu afide si alte insecte moi, precum paianjeni, acarieni si alti gandaci. De asemenea, anumite specii de buburuze (exista aproximativ 4500 de specii in toata lumea) se hranesc cu mucegaiuri de plante si polen.

Culorile puternice (variza de la portocaliu la rosu aprins) si punctele negre servesc ca un avertisment pentru potentialii pradatori. Buburezele se descurca foarte bine cand vine vorba de aparare, acestea lasa in urma lor un lichid dezagreabil pentru a tine pradatorii naturali la distanta. Din acest motiv, ele nu sunt atacate de pasari sau alte vertebrate, dar gandacii mirositori si broastele pot reprezenta un pericol pentru ele.

 Ciclu de viata si Reproducereciclu de viata buburuza

Buburezele isi incep activitatea la inceputul primaverii, urmand ca la inceputul toamnei sa-si caute un loc calduros pentru a hiberna. Acestea hiberneaza intr-un grup maricel, pentru  a se incalzi. De cele mai multe ori, prefera ori crapaturile din constructii sau crapaturile din scoarta copacilor.

Tot la inceputul primaverii, femelele bubureze isi depun ouale.  Ouale, mici si de forma unui fus pentru tors,  eclozeaza in larve dupa cel mult 10 zile, in functie de temperatura din mediul exterior. Larvele acoperite de mici tepi se transforma dupa o luna in pupe. Pupele sunt rotunde, iar culoarea lor este intunecata.

Buburuza adulta traieste aproximativ un an dupa ce stinge stadiul de adult.

Prevenire si Combatere

Buburuza nu ne distruge gradina (ba chiar omoara cateva specii de daunatori) si nici nu depune oua in locuintele noastre, dar atunci cand isi cauta un loc pentru hibernat pot intra intr-un numar foarte mare in casele noastre.

Atunci cand te trezesti cu un roi de buburuze in casa, poti sa fii sigur ca nu iti va fi usor sa scapati de ele. Daca considerati ca nu puteti face fata invaziei singuri, va sfatuim sa apelati cu incredere la profesionisti.

Inainte de inceperea sezonului rece va sfatuim sa folositi insecticide ce tin insectele la distanta pentru a va asigura ca buburuzele nu vor considera locuinta dumneavoastra un loc primitor. De asemenea, plasele de tantari sunt un aliat de nadejde si impotriva acestor insecte.

Odata intrate in curtea/casa dumneavoastra, buburuzele se vor intoarce si in urmatorii ani deoarece acestea lasa in urma lor trasee de feromoni.

invazie buburuze

Daca observati cateva buburuze undeva in casa, le puteti aspira si apoi le puteti elibera afara. Daca le lasati in sacul aspiratorului, acestea se vor tari inapoi in casa. 

Pentru a scapa de cateva buburuze aparute in casa, puteti folosi capcane adezive (va vor scapa si de alti daunatori nepoftiti). De asemenea, va sfatuim sa nu agitati buburuzele si sa nu incercati sa le maturati. Atunci cand sunt stresate ele elimina o substanta galbuie, urat mirositoare ce pateaza aproape orice suprafata.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva daunatorilor gradinii!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro