Informatii despre ciupercile de mucegai

ciupercile de mucegai

Astazi vom discuta despre un subiect mai diferit, mucegaiul. Cand vorbim despre ciupercile de mucegai ne referim la intreaga grupa heterogena de ciuperci (fungi).

Ciupercile de mucegai se raspandesc rapid si se hranesc heterotrof.

Sporii ciupercilor de  mucegai pot fi gasiti peste tot in mediul inconjurator, asta insemnand ca pot aparea si in spatiile interioare. Termenul de „mucegai” se refera strict la ciupercile tinee ce formeaza spori asexuali.

Pe timpul verii aerul contine o concentratie de 3000 de spori ai ciupercilor pe  , iar pe timpul iernii aceasta concenratie scade pana la 50 de spori pe  .

Densitatea stratului de spori este inofensiva atat pentru oameni, cat si pentru materialele de constructie. Cu toate acestea, daca ciupercile gasesc un strat adecvat (umiditate si temperatura optime, materiale organice hranitoare si pH convenabil) acestea se stabilesc pe ea si incep germinatia.

Tapeturile, placile de gips, lemnul, peretii laminati si covoarele ofera suficiente substante hranitoare pentru a crea un spatiu propice pentru dezvoltarea ciupercilor.

Din pacate, prezenta ciupercilor este usor de remarcat de-abia cand colonia este mare si incepe sa decoloreze suprafata stratului pe care s-au asezat.

Unde le gasim?mucegai

Locuintele din constructii vechi, suprafetele umede sunt locuri perfecte pentru ciuperci. 

Locuintele din cladirile noi pot fi afectate cand umiditatea materialelor de constructii este inca suficient de ridicata ca sa permita cresterea si dezvoltarea ciupercilor de mucegai.

Din pacate, alimentele pot fi victimele mucegaiului.

Cresterea ciupercilor de mucegai este determinata de 3 factori de mediu: umiditate, resursele de hrana si temperatura.

Cum ne afecteaza ciupercile de mucegai?

Ciupercile de mucega dauneaza materialelor, proviziilor si igienei.

Din cauza miceliilor de ciuperca, ce sunt in continua dezvoltare, suprafetele atacate prezinta o decolorare progresiva ce apoi devin pete inchise la cuoare ce reprezinta petele de mucegai. mucegai pe mancare

Zonele atacate emana un miros statut, specific mucegaiului. Culoarea petelor poate varia de la nuante si umbre de gri, negre si galben fara un contur bine definit.

Ciupercile de mucegai pot creste pe ascuns in podele, intre pereti si tavane false, raspandindu-si in aer sporii.

Pe langa reactiile alergice pe care le provoaca ciupercile de mucegai, aerul devine aproape irespirabil cand invazia este pierduta de sub control, exista numeroase specii de ciuperci de mucegai care produc substante toxice.

Prevenire

Umiditatea camerelor trebuie pastrata sub control. Acest lucru se poate face cu ajutorul aparatelor ce masoara umiditatea mediului.

Maximele de siguranta sunt 65-70% in camere, iar umiditatea peretilor trebuie sa nu depaseasca sub nicio forma 80%.

Toate camerele trebuie aerisite temeinic pentru a asigura o buna circulatie a aerului.

Circulatia lenta a aerului favorizeaza aparitia ciupercilor de mucegai.

Combatere

Primul lucru care trebuie facut in combaterea ciupercilor de mucegai este descoperirea si identificarea zonelor afectate.

In continuare, spatiile libere de dupa paravane, tavane si pereti trebuie aerisite si lasate libere.

Daca ciupercile apar in colturile de sus ale camerei, atunci este in general vorba despre o izolare termica deficitara.

mucegai pe pereti

In cazul in care ciupercile apar in zona podelei sau in spatele pieselor de mobilier, atnci cauza este umiditatea ce se ridica prin ziduri sau fundatii.

Masurile de combatere a ciupercilor de mucega, cum ar fi diminuarea umiditatii din ziduri sau aplicarea fungicidelor trebuie realizata doar de profesionisti!

Primul lucru pe care o vor face acestia este o expertiza de constatare a locului pentru a stabili intensitatea, tipul si cauzele invaziei de ciuperci de mucegai.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva daunatorilor!

 0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro