Informatii de generale despre Gandacul puturos

gandacul puturos

Chiar daca in mediul rural si pe plantatii este cunoscut ca plosnita cerealelor,  acest timp de gandac este cunoscut de locuitorii oraselor ca „gandacul puturos„.

Dupa cateva intalniri neasteptate cu el si dupa cateva incercari de a-l strivi, toate terminate cu acelasi miros greoi si foarte neplacut, intelegem de unde si-a capatat si numele.

Acest tip de gandac hiberneaza pe timpul iernii (de multe ori chiar in casele noastre) si isi reincepe activitatea la inceputul primaverii.

Prima data cand ar putea sa ne deranjeze este dupa ce isi depun ouale, pe perioada sezonului cald. Cu toate acestea, atunci motivele lor nu sunt foarte intemeiate si nu sunt atat de deranjanti. In schimb, odata cu inceputul sezonului rece acestia migreaza de pe cultruile agricole in zonele urbane si cauda caldura provenita din casele noastre.

Daca avem ghinionul ca acestia sa-si gaseasca un loc placut la noi in casa pe care noi inca nu l-am descoperit, vor hiberna alaturi de noi pana la inceputul primaverii.

Gandacul puturos poate fi verde, gri, maro, dar chiar si negru. Deobicei, cei de culori mai inchisi au si cateva dungulite sau punctulete de o culoare mai deschisa. Corpul lor are forma de scut, avand aproximativ aceleasi dimensiuni si in lungime si in latime.

Ciclul de viata si Hranagandacii puturosi

Gandacul puturos ne deranjeaza cu o singura generatie pe an, adultii  ce tocmai au iernat depun ouale pe timpul primaverii, O femela depune aproximativ 30 de oua.

Ouale eclozeaza in larve dupa aproximativ o saptamana, iar apoi pe parcursul unei luni acestea se hranesc si napralesc de 4-5 ori pe masura ce cresc.

Gandacul puturos tanar ajunge la maturitate in acelasi timp cu plantatiile de grau (la sfarsitul lunii iulie).

Acestia nu sunt un daunator al caselor (dar nu-i putem ierta pentru mirosul neplacut pe care-l lasa in urma lor), dar sunt o adevarata paguba cand vine vorba de gradini sau culturi agricole de cereale.

Frunzele plantelor atacate se usuca, iar graul devine steril. Boabele atacate sunt zbarcite, deformate si poarta urmele intepaturilor sub forma de puncte negre, inconjurate de o zona decolorata. Din aceste motive, calitatea productiei este puternic diminuata.

In cazul in care acestia isi fac veacul intr-o gradina sau intr-o livada, vor ataca porumbul, rosiile, murele, fasolea, ardeii etc.

Acestia se hranesc cu frunzele plantelor si si miezul fructelor prin strapungerea cojii.

Prevenire si Combatere

Este foarte usor sa observa daca un gandac puturos ne-a invadat teritoriul deoarece acestia sunt astrasi de lumina si vor fi in permanenta in jurul lampilor din casa.

Cand vine vorba de gradini si plantatii este mult mai complicat, acestea trebuie verificate, curatate si protejate in permanenta pentru a asigura calitatea productiei.

plosnita cerealelor

Gandacul puturos prefera locurile inchise, izolate si calduroase pentru a se ascunde sau pentru a ierna. Asadar, este foarte importanta sa se acopere orice fel de crapaturi, fisuri sau gari prin care gandacii ar putea intra sau in care s-ar putea ascunde.

Pentru usi si ferestre trebuie folosite plase de tantari ce vor tine orice vietate nedorita in exteriorul casei.

In momentul in care gandacul puturos patrunde in casa, acesta devine mult mai greu de controlat. Chiar daca nu se hranesc si nu se reproduc in interiorul casei, ascunzatorile lor sunt greu de gasit si nu stii niciodata cand te poti trezi cu un gandac care sa roiasca in jurul tau.

In cazul in care exista vreun gandac puturos care hiberneaza in casa ta, te poti astepta ca intr-o zi mai calduroasa sa iasa la suprafata in cautare de hrana.

Pentru a-i elimina pe cei din interiorul casei se pot olosi aspiratoare speciale pentru insecte, repelenti contra insectelor sau insecticide cu spectru larg de actiune. De asemenea, se pot folosi si capcane adezive speciale pentru gandaci.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva gandacilor puturosi!!

                                                       0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro