Libelula este una dintre cele mai interesante insecte. Sunt foarte usor de recunoscut dupa capul rotunjit si
voluminos si dupa abdomentul alungit ce seama cu o coada. In zbor, aceastea au doua perechi de aripi lungi, transparente care se misca independent. In repaus, isi tin aripile intinse lateral sau in jos.
De cele mai multe ori, le observam in apropierea bazinelor de apa si le putem caracteriza ca insecte acavatice. Libelula este o insecta carnivora, fiind una dintre insectele pe care ne-o dorim in gradina noastra. Ea se hraneste cu mici insecte in cantatitati foarte mari, precum: tantari, musculite sau alte libebule si este un pradator innascut.
6 lucruri interesante despre Libelula
1. Chiar daca libelula este caracterizata ca o insecta acvatica. Exista mai multe specii de libelula ce se feresc de apa. De asemenea, dupa ce depasesc stadiul de larva (oua sunt depuse pe suprafata apei, iar larva traieste pana la stadiul de adult in apa), acestea se pot ineca foarte usor.
2. Atunci canda am spus ca mananca alte insecte in cantitati foarte mari, banuiesc ca v-ati gandit la cateva zeci de musculite sau tantari pe zi. Ei bine, in general, se hranesc cu cateva sute de insecte pe zi.
3. Libelulele isi captureaza prada cu ajutorul picioarelor si chiar daca pare putin anapoda, ele vaneaza foarte eficient. Se spune ca cateva libelule, pot prinde 95% din prada aflata in apropierea lor.
4. Ochii ocupa cea mai mare suprafata a capului, adica capul aproape in intregime. Singurul unghi pe care acestea nu il vad este exact in spatele capului. In rest, ele pot observa orice se intampla in jurul lor.
5. Libelula este experta a zborului. Daca o libelula nu poate zbura, aceasta nu poate supravietui deorece ea isi poate prinde hrana doar in timpul zborului. Pe langa vteza neasteptata pe care o poate atinge, o libelula poate stationa in aer asemenea unui elicopter si poate chiar sa zboare vertical.
6. Stadiul de larva poate dura pana la 2 ani si mananca aproape orice: mormoloci, tantari, pesti, alte larve si chiar alte libelule. Libelula adulta poate sa traiasca doar cateva saptamani, in timp ce alte pot trai pana la un an.
Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul tau pentru toate problemele cu daunatorii!
0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro