Informatii despre muste
Care e primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la muste? Cu siguranta enervante sau foarte insistente. Acestea traiesc in jurul nostru de cand ne stim, fiind atrase de dulciuri, mancare sau alte mirosuri puternice.
Chiar daca nu e primul lucru la care ne gandim, este important de stiut ca acestea pot transmite boli si pot fi periculoase pentru sanatatea noastra.
Musca de casa este una dintre cele mai raspandite animale. Partea anterioara a corpului are culoarea neagra cu patru dungi incrucisate pe partea din spate. Chiar daca sunt dotate cu doua perechi de aripi doar o singura pereche este folosita pentru zbor, cealalta fiind folosita pentru stabilizare.
Stim despre muste ca se hranesc atat cu alimente de origine animala, dar si cu gunoaie. Pentru a se putea hrani, acestea isi dizolva hrana cu ajutorul sucurilor gastrice.
Reproducere
Mustele isi depun ouale in gunoi, plante in stare de putrefactie sau orice alt material organic cald. Numarul maxim de oua pe care il depune o musca pe timpul vietii este de 3.000 de oua, dar niciodata sub 400.
Larvele eclozeaza din oua dupa maxim 24 de ore. Acestea nu au cap sau picioare si se hranesc cu substante din materia aflata in putrefactie.
Larvele se transforma in pupe (capsule mici de culoare maro) in locuri uscate si intunecoasa. Perioada in care pupa se dezvolta in adult dureaza aproximativ o saptamana, timp in care le cresc picioare. aripi si ochi.
La 3 zile dupa eclozare, mustele sunt gata de eclozare. Media de viata a mustelor este de 30 de zile.
Riscuri si Combatere
Gunoiul este un adevarat atractant al mustelor. Din acest motiv, aruncarea gunoiului, mentinerea curata a litierii pisicii si acoperirea alimentelor ce se pot strica vor tine mustele la distanta.
Cu ajutorul unui plici se poate scapa de un numar mic de muste. Cu toate acestea, indepartarea adultilor nu va opri dezvoltara oualelor si a larvelor aflate in casa dumneavoastra. Asadar, locul de reproducere trebuie identificat si eliminat.
Daca acest lucru va da batai de cap, agentii firmelor D.D.D sunt instruiti pentru a depista toate locurile favorabile inmultirii insectelor. De asemenea, exista insecticide speciale ce combat sau tin la distanta mustele.
Cand pliciul de muste nu este eficient, plasele de muste, beznile cu lipici, spray-urile impotriva insectelor sau lampile UV se dovedesc a fi adevarati salvatori.
Musca este un agent suparator tipic, dar si un daunator igienic. Prin depunerea oualelor mancarea poate fi contaminata.
De asemenea, mustele sunt purtatoare de boli. Bacteria Helicobacter pylori ce pote cauza ulcer este una dintre multele bacterii pe care le pot transmite. In urma hranirii din gunoaie, fecale sau alte materii contaminate cu agenti patogeni mustele devin un focar de infectie. Odata ajunse in contact cu hrana, mustele o infesteaza prim defecare si prin modul lor de hranire (regurgitare).
Musca tete este cea mai cunoscuta musca transmitatoare de boli, es poate transmite microorganisme parazitare ce produc boala somnului. Exista 22 de specii diferite de muste tete, iar din fericire, toate traiesc in Africa subsahariana.
Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi iti ofera o estimare gratuita in urma unei vizionari!
0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro