Informatii despre tantari

tantari

In Romania, exista peste 55 de specii de tantari ce traiesc printre noi de milioane de ani.

Tantarul este adaptat la mediul urban si este atras de mediile umede.

Corpul tantarilor este format din cap, torace si abdomen. Acestia au o pereche de aripi si trei perechi de picioare. De asemenea, prezinta un schelet exterior format din chitina.

In conditii ideale (mediu umed, apa in apropiere) femele tantar pot trai pana la 1 saptamana, pe cand masculii pot trai si 3 saptamani.

Tantaroaica aterizeaza pe pielea mamiferului si cu ajutorul trompei dotate cu mici dintisori se hraneste cu sangele pradei, cum trompa nu atinge terminatiile nervoase victima nu simte muscatura decat atunci cand apare mancarimea.

tantarPrin intepatura pot fi transmise multe boli infectioase, unele deosebit de grave, cum ar fi malaria, febra galbena si diferite forme de encefalite. Specialistii spun ca NU se transmite si virusul HIV.

Tantarii de inmultesc in mlastini, lacuri sau oriunde esita apa statatoare. Pentru a-si depunde ouale este nevoie ca tempertura apei sa depaseasca 10 °C. Asadar, perioada de depunere a oualelor este la sfarsitul lunii aprilie.

Reproducerea la tantari se face prin oua cu metamorfoza completa sau incompleta, urmand unul din ciclurile:
ou → larva → nimfa (pupa) → adult (metamorfoza completa)
ou → larva → adult (metamorfoza incompleta)

Femela tantar poate depune pana la 300 de oua.

Intepaturile de tantari

Nu toate speciile de tantari de hranesc cu sangele oamenilor, unele preferand sangele amfibienilInvazie tantarior sau a mamiferelor.

Pentru speciile ce prefera sangele oamenilor copiii sunt victimele ideale, deoarece au pielea subtire si vasele sanguine superficiale.

 Scapinarea muscaturii cauzeaza mici rani ce favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele. La persoanele sensibile starea de rau se poate generaliza si pot aparea urticarii sau scaderea tensiunii sanguine. In acel moment este OBLIGATORIU sa ne adresam medicului.

Potrivit Organizatie Mondiale a Sanatatii tantarii sunt animalele care omoara cei mai multi oameni, inregistrandu-se 1 milion de morti anual.

Stiati ca?

muscatura tantari

1. Numai femelele inteapa, masculii se hranesc cu nectar de flori. Sangele ajuta femelele sa-si castige aportul de proteine pentru a depune ouale.

2Tantarii zboara cu o viteza intre 1.5 si 2.5 km/ora. 

3Aripile tantarului au intre 300 si 600 de batai pe secunda ceea ce explica bazaitul pe care il face tantarul chiar inainte sa te intepe.

4Atunci cand se imperecheaza tantarii isi sincronizeza bataile aripilor.

5. Tantarii iti detecteaza victimele dupa urmele de dioxid de carbon.

Prevenire si combatere

Pentru a tine tantarii la distanta este nevoie sa mentineti o umiditate scazuta in casa si sa inlaturati orice fel de apa statuta din apropierea casei. Tantarii au nevoie doar de cateva picaturi de apa pentru a se inmulti.combatere tanari

Tantarii nu provoaca pagube alimentelor sau materialelor, dar reprezinta un pericol si o neplacere pentru oameni.

Pentru a va feri de muscaturile de tantari este bine sa nu purtati parfumuri dulci sau puternice, fixativ sau orice pe baza de alcool. Mai mult decat atat, medicii recomanda folosirea unei solutii anti tantari, care aplicate direct pe piele tin insectele la distanta. Acestea pot fi folosite si in interiorul casei sau in gradina. 

Tratamentul impotriva tantarilor se desfasoara in doua etape. Prima etapa este pentru a omori tantarii adulti, iar cea de-a doua se efectueaza la aproximativ 3 saptamani pentru a indeparta ouale si larvele. In paralel se poate efectua si un tratament de larvicidare, pentru a impiedica dezvoltarea focarului.

Substantele impotriva tantarilor nu sunt daunatoare omului.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva micilor vampiri!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro