Intr-un articol precedent am discutat despre tipurile de molii, asa ca a venit timpul sa vorbim si despre cateva sfaturi anti molii pentru fiecare tip reprezentativ de molii. Ca in cazul si altor daunatori, prima data ae trebuie sa ne gandim cum putem sa le prevenim

Prevenire moliiprevenire molii

Molia hainelor este cea mai des intalnita in casele noastre. Macar o data in viata o sa observam cateva gaurele in cel mai drag pulover din sifonier. Aspirarea si curatarea tuturor hainelor, dulapurilor, covoarelor si carpetelor este in cele mai multe cazuri suficienta pentru a tine la distanta o invazie a moliilor.

Tot pentru molia hainelor, dar si pentru celelalte tipuri de molii putem sa folosim repelenti. Aceste substante indeparteaza adultii, facandu-i sa considere casele noastre locuri neprielnice. Impotriva moliilor au efect atat repelentii din comert, cat si orice are un miros puternic, dar natural de lavanda sau lemn de cedru. In cazul in care moliile s-au instalat deja, repelentii nu mai au niciun efect.

In camara, trebuie sa avem intodeauna in vedere termenul de valabilitate al alimentelor. Trebuie sa curatam rafturilor si sa controlam fiecare punguta in parte.

Sfaturi anti molii

In cazul in care moliile s-au instalat deja, metodele de prevenire nu mai au niciun efect. Deoarece exista foarte multe tipuri de molii, metodele de combatere sunt la fel de numeroase. Asa ca, vom imparti mijloacele anti molii in functie de tip: fizice, chimice, biotehnice si biologice.

Combaterea prin mijloace chimice se refra la combaterea cu insecticide. Atunci cand descoperim focar pentru aplica direct insecticidul, daca nu reusim sa-l gasim exista dispozitive speciale pentru combaterea moliilor.

Aceste dispozitive cedeaza treptat substanta activa, pastrand o concentratie suficient de mare intr-un spatiu inchis pentru a omori moliile adulte, dar si ouale si larvele. Din pacate, aceste dispozitive nu au proprietatea de a patrunde in adancimea materialelor.

In cazul in care am descoperit focarul, putem folosi spray-uri insecticide anti molii, special concepute pentru combaterea moliilor.  De asemenea, putem folosi si dispozitive fumigene, Acestea eliberea un fum insecticid se omoara daunatorii. Desi sunt generatoare fum, acestea nu se aprind, degajand fumul printr-o reactie chimica. Avantajul acestor dispozitive este ca fumul insecticid patrunde in locuri foarte greu accesibile. Un singur cartus, putand acoperi 50 sau 100 mc.

Cand vine vorba de mijloacele chimice, tratamentele trebuie efectuate luand in calcul toate masurile de precautie si cu fsfaturi antii moliioarte mare atentie. Este foarte important sa nu ezitati sa apelati la profesionisti atunci cand va simtiti depasiti de situatie.

Capcanele cu feromoni fac parte din mijloacele biotehnice. Chiar daca le putem folosi pentru orice tip de molii, ele au cele mai bune rezultate in cazul moliilor de cereale, fructe uscate si moliile de tutun.

Capcanele se amplaseaza la 2-3 m, una singura fiind suficienta pentru a acoperi o suprafata de 100 mp. Ele pot fi folosite atat pentru monitorizarea focarului de infestatie, cat si pentru a scapa de un numar mic de molii. In functie de numarul moliilor prinse in capcana si de rapiditatea cu care o gasesc, se poate lua o decizie in legatura cu combaterea acestora.

 

Caldura si frigul sunt cele mai cunoscute mijloace fizice anti molii. Atat ouale, cat si larvele vor muri la temperaturi extreme. Hainele pot fi fierte, daunatorii murind la o temperatura de 50 de grade Celsius. Pe de cealalta parte, frigul este mult mai usor de folosit in interesul nostru. Acesta nu va afecta textilele si ne poate scapa si de moliile din camara. Temperatura joasa fin congelator va omori orice ou sau larva.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul in misiunea Anti Molii

 0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro