Carabusi – Ce stim despre ei?

cum scapam de carabusi

Carabusii sunt raspanditi in aproape toata Europa, populand mai ales zonele cu soluri nisipoase.

Acestia sunt niste daunatori foarte periculosi, deoarece carabusii adulti ataca frunzele copacilor, putand sa-i desfrunzeasca complet, iar larvele de carabusi ataca radacinile zarzavaturilor, scazandu-le dramatic sansa de supravietuire.

Cele mai cunoscute specii de carabusi din tara noastra sunt: carabusul de mai si carabusul de padure.

In general, acestia poti fi gasititi pe diferite specii de foioase (stejar, fag, aratar, plop, nuc, castan, pomi fructiferi, conifere), dar exista carabusi care ataca si diferite ierburi, castravesti si salate.

Carabusi de mai – principalii daunatori ai gradinilor din acesta familie – apar la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, de aici provenindu-le si numele.

Corpul carabusului poate avea o lungime de la 20 pana la 30 mm, avand o culoarea neagra, iar aripile de culoare maro.

Acestia prezinta antene indoite, ce reprezinta si caracteristica ce diferentiaza masculii de femele. Masculii au la capatul antenelor 7 franjuri lungi, iar antenele femelelor prezinta doar 6 franjuri asemanatoare frunzulitelor.

carabus larva

Carabusii zoboara incepand cu cu sfarsitul lunii mai si pana la inceputul lunii iunie, in special pe timp de noapte. Acestia sunt daunatori nocturni deoarece corpul lor se poate supraincalzi si usca.

Femela are trei etape de depunere a oualelor, fiecare fiind precedata de o perioada de hranire. In prima etapa, aceasta depune in jur de 30 de oua, apoi 20, iar in a treia etapa mult mai putine.

Ouale au o culoare galbuie si sunt dispuse in gramezi, la 5-25 cm adancime in pamant.

Evolutia embrionara se incheie dupa 4-6 saptamani, dar au nevoie intre 3 si 5 ani pentru a deveni carabusi adulti in functie de factorii eclogici (hrana, temperatura, umiditate). Asadar, aceasta specie are o generatie o data la 3-4 ani.

Larvele se hranesc cu substante humoase si cu radacini de plante. Carabusul tanar eclozeaza la sfarsitul verii, dar mai intai ierneaza, dupa care, in primavara urmatoare iese din pamant.

Plante atacate de carabusi

Acesta specie este daunatoare atat in stadiul de adult, cat si in stadiul de larva.

Adultii ataca frunzele si uneori florile si fructele in formare, la speciile lemnoase si ierboase.

La atacuri puternice, frunzele sunt complet distruse, ramanand numai nervurile principale, in urma atacului pomii raman desfunziti si isi pierd recolta, lemnul nu se mai matureaza si degera in timpul iernii;

Larvele ataca radacinile plantelor ierboase, radacinoase, tuberculifere, bulboase, precum si radacinile lemnoase ale puietilor din pepinierele viticole si pomicole.

Radacinile subtiri sunt complet distruse, incat plantele tinere se usuca.

 

Stiati ca?

stiati ca carabus

  1. Larvele sunt considerate un daunator important agricultural, din moment ce pot fi foarte distructive pentru recolte. Pana in secolul al XX-lea carabusii reprezentau o problema majora, pana la descoperirea pesticidelor.
  2. Acul foarte intimidant al carabusilor este folosit de femele pentru a ingropa ouale in pamant.
  3. Zborul Carabusilor este atat de deranjant, incat ii sunt auziti cu mult timp inainte de a fi vazuti.
  4. Nikola Tesla a folosit 6 carabusi pentru a alimenta un motor. Acestia nu au fost folositi ca combustibil, ci au pus in miscare motorul.
  5. Carabusii si larvele lor sunt considerati delicatese si se pot gasi in unele tari la restaurante de lux ca fel principal de mancare.

 

Combatere carabusi

Carabusii au pradatori naturali (arici, cartite, vrabii, lilieci, bufnite, viespi), iar acestia pot fi atrasi in gradina dumneavoastra pentru a-i indeparta sau pentru a-i tine la distanta. Cu toate acestea, poate fi un procedeu riscant deoarece unii pradatori sunt si ei daunatori ai gradinii.

carabus

Tratamentele impotriva carabusilor se fac prin aplicarea directa a insecticidelor pe vegetatia (sau suprafata) unde acestia se gasesc. Modul de actiune al insecticidelor este prin contact – substanta activa isi face efectul direct.

Pentru o combatere optima a carabusilor este de preferat sa apelati la o firma de dezinsectie, aceasta putand interveni in cu echipamente profesionale in combaterea carabusilor. De cele mai multe ori, este nevoie ca insecticidele sa fie pulverizate pe suprafata intregii gradini, lucru greu realizabil manual.

 

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva daunatorilor gradinii!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro