Informatii despre viespi

Viespe

Viespile sunt insecte asemanatoare cu albinele ce au un corp de culoare galbena si dungi negre. In partea posterioara a abdomenului prezinta un ac veninos, care nu ramane in tesutul unde a fost injectat veninul.

La om, intepaturile de viespi sunt fie foarte dureroase, fie foarte periculoase, in functie de cat de alergica este victima la veninul acestora.

Acestea traiesc deobicei in colonii, intr-un cuib construit din lemn maruntit care are forma de fagure si o textura asemanatoare hartiei.

Matca (regina) traieste aproximativ un an, depunand ouale primavara. Larvele sunt hranite cu insecte maruntite de viespile adulte (lucratoare) si sunt depozitate in celule special construite pentru depunerea oualelor. Adultii se hranesc cu nectar, sucuri de plante, insecte, polen.

Cum faci diferenta intre viespi si albine?

diferenta-albina-viespe

Agresivitatea este o diferenta foarte importanta. Odata intepata o victima, albinele mor, chiar daca in unele cazuri pot intepa de mai multe ori. Pe de alta parte, viespile pot intepa mai multe victime si sunt mult mai agresive ca suratele lor, albinele.

Hranaviespile sunt pradatori, pe cand albinele se hranesc exclusiv cu nectar si polen, avand rolul de a poleniza, producand astfel miere si ceara de albine. Chiar daca viespile consuma si ele polen si nectar, o importanta parte a alimentatiei lor este reprezentata de insecte si larve.

Aspectul celor doua insecte este diferit. Corpul viespilor este alungit, cilindric si talia foarte subtire, avand picioarele din spate lungi si arcuite. Albinele au corpul rotund si acoperit de par, aripile sunt rotunjite si de multe ori colorate.

Forma cuibului – albinele, vestite pentru stupurile lor, isi construiesc cuiburi geometrice, din celule de ceara, Cuiburile de viespi sunt rotunde, cu aspect de hartie.

Intepatura viespilor

intepatura viespe

Viespile nu au in general intepatura foarte periculoasa, veninul pe care acestea il transmit neprovocand in majoritatea cazurilor reactii alergice. In cazul in care victima sufera de o reactie alergica, daca nu se actioneaza corespunzator, poate fi mortala. De aceea, in acest caz este nevoie de asistenta medicala urgenta.

Intepatura de viespi contine de trei ori mai mult venin decat cea a albinelor si este foarte dureroasa.

Primul ajutor in cazul unei intepaturi este aplicarea oricarei metode ce poate modifica rapid PH-ul zonei afectate. De exemplu: frecarea locului intepatat cu frunze de patrunjel sau de ceapa, frecarea cu sare, otet sau amoniac.

De asemenea, se poate aplica un unguent impotriva mancarimilor sau a durerii. In caz de mai multe intepaturi de viespi, este recomandata folosirea unui medicament antialergic.

Combaterea viespilor

Combaterea biologica a viespilor se face prin folosirea capcanelor.

Viespile sunt atrase de substantele dulci, aromate sau de lichide in curs de fermentare. Asadar, folosti recipiente de sticla, de preferat cu gatul lung si subtire pentru a le prinde. Sticlele se vor umple cam trei sferturi cu un lichid in curs de fermentare si/sau dulce si ungeti gatul sticlei. Acestea se atarna la inaltimi ce variaza intre 1 si 3 metri.

Fiinte lacome si curioase, vor intra in recipiente, inecandu-se in lichidele ce le-au atras atentia. In cazul in care suprafata lichidului este plina cu viespi, strecurati-l si la completati-l la nevoie.

cuib viespi    cuib viespe

O formula mai radicala pentru combatere, este folosirea momelilor de viespi impregnate cu insecticide speciale pentru omorarea viespilor (alte insecticide nu sunt destul de puternice pentru a le omori). De asemnea, se pot folosi repelenti care sa le tina la distanta.

In cazul unei invazii mai avansate de viespi –  existenta unui cuib, este nevoie de o abordare mult mai serioasa, reprezentand o intreaga procedura si de aceea este recomandat sa apelati la un profesionist.

Daca v-ati hotarat sa indepartati singuri cuibul de viespi, ar trebui sa faceti un test pentru a afla daca sunteti alergic la intepaturile viespilor si sa folositi un echipament adecvat pentru a evita intepaturile.

Insecticidele pentru viespi trebuie folosite direct pe cuib sau introduse in acesta, crescand gradul de dificultate. In momentul in care viespile sunt deranjate, acestea devin foarte agresive. Asadar, dupa aplicarea insecticidului trebuie sa aveti o ruta sigura, rapida si simpla pana la un adapost.

Dupa ce v-ati asigurat ca cea mai mare parte a insectelor nu a supravietuit, cuibul trebuie taiat si ars. Se curata toate ramasitele si insectele cazute pe jos pentru a nu atrage o alta colonie.

In cazul unui cuib subteran, se foloseste apa fiarta: aceasta se toarna intr-o cantitate cat mai mare de la distanta pentru a va feri de viespile furioase. Ulterior, cuibul trebuie scos din pamant si ars.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva insectelor, fie ele zburatoare sau taratoare!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro