Avand in vedere cresterea numarului de cazuri raportate cu infestari de plosnite de pat,

atat in cazul locuintelor (plosnite in apartament, casa etc.), cat si in cazul spatiilor comerciale (plosnite hotel, plosnite gradinite), ne-am gandit sa va prezentam in detaliu cum puteti sa scapati de plosnitele care v-au invadat spatiul.

plosnite casa

Inainte de toate trebuie sa retinem faptul ca plosnita de pat este una din cele mai periculoase vietuitoare din tara noastra datorita caracteristicilor sale, dintre care amintim doua (cele mai importante):

1. capacitatea de aplatizare (care ajuta la adapostirea in locuri greu accesibile: crapaturi in mobilier sau perete, cusatura salteleor sau a hainelor, sub mocheta/covor/in pardoseala); acest aspect ingreuna foarte mult combaterea lor

2. tipologia daunatorului, anume insecta hematofaga nocturna(adica noaptea se hraneste cu sange). Acest aspect este foarte important, deoarece muscatura de plosnita poate declansa alergii periculoase.

Intelegand aceste doua aspecte foarte importante, realizam faptul ca eradicarea unei infestari cu plosnite este foarte dificila si poate fi facuta numai impreuna cu interventia unui specialist. Combaterea lor pe cont propriu este foarte dificila, daca nu chiar imposibila!

plosnite apartament

De unde apar?

Originara din Asia, plosnita de pat s-a raspindit in toata lumea cu ajutorul oamenilor, fiind „plimbata” dintr-o tara in alta. In Europa Centrala si de Est ea apare numai in casele oamenilor si in cotetele de pasari domestice.

Cel mai probabil ati „agatat” o plosnita de pat dintr-un hotel, mijloc de transport in comun, vestiar comun sau loc public inchis (de exemplu cinematograf).

 

plosnite salteaCum identific plosnita de pat?

Plosnita este de obicei o insecta de culoare maronie, fara aripi, cu picioare si antene galbui, corp aplatizat (spate si abdomen) si o lungime variabila intre 4 si 8 mm.

Ea iese noaptea din ascunzisuri si vine la oamenii care dorm (fiind ghidata de emisiile de dioxid de carbon ale organismului uman), pentru a se hrani cu sangele lor, dupa care se retrage inapoi la siguranta. In plus, plosnita nu  gaseste de obicei din prima un vas de sange, ceea ce duce la incercari repetate, care lasa o serie de urme de intepaturi pe pielea omului, asemanatoare unui traseu. 

Interventia trebuie facuta imediat, deoarece pe parcusul vietii o femela depune intre 200-300 oua, iar evolutia de la stadiul de ou la cel de adult dureaza circa 4-6 saptamani, dupa care se poate declansa o infestare masiva.

Identificarea a cel putin unui exemplar (in urma inspectarii zonei si lenjeriei) impreuna cu o constatare a muscaturilor descrise mai sus atrag imediat concluzia ca spatiul dumneavoastra a fost infestat de plosnite!

Din acest moment trebuie sa va pregatiti sufleteste, deoarece va urma o lupta acerba si de durata contra acestui invadator!

despre plosnite

Cum scap de plosnite?

Tratamentele impotriva plosnitelor se pot face cu insecticide pe baza de ciflutrina, deltametrina sau bendiocarb.

Aplicarea este in schimb foarte pretentioasa. O pulverizare cu pompa nu este suficienta si nu pentru ca insecticidul n-ar fi suficient de „tare” ci pentru ca plosnitele se ascund. De aceea un tratament corect si eficient se efectueaza in 2 etape si trebuie repetat din 7-10 zile in 7-10 zile pana la eradicarea completa a plosnitelor.

Prima etapa este pulverizarea minutioasa a spatiului vizat (asta include mobilier, saltele, dulapuri, covoare etc) cu o pompa de joasa presiune si un insecticid dedicat impotriva plosnitelor.

A doua etapa consta in pulverizarea cu aparatura specifica ULV (ultra-low-volume) a spatiului vizat, repetandu-se pulverizarea pe zonele din prima etapa. Necesitatea acestei etape este data de faptul ca, prin folosirea aparaturii ULV, substanta insecticida patrunde in locurile greu accesibile.

IMPORTANT: fiecare coltisor, crapatura, margine de saltea, imbinare de material, etc. trebuie pulverizat.

aparatura contra plosnitelor

Ce fac dupa tratamentul de dezinsectie plosnite?

Aspirati cat mai des suprafetele tratate (mobilier, saltele, covoare, etc.), minim de 3 ori in primele 24 ore dupa tratament. Daca sacii de la aspirator sunt din hartie va recomandam sa ii aruncati dupa fiecare aspirare. Daca sunt din material textil va recomandam golirea continutului intr-un sac (pe care il sigilati si il aruncati ulterior) si scuturarea temeinica a sacului inainte de refolosire.

Toata lenjeria infestata trebuie spalata la temperatura de cel putin 60 grade (includem aici si sacul de gunoi din material textil, dupa ce ati terminat de aspirat), iar daca materialul nu permite aceasta temperatura atunci va recomandam sa il aruncati intr-un sac sigilat.

Operatiunile de mai sus sunt foarte importante si sunt obligatorii, deoarece elimina eventualele exemplare in curs de dezvoltare sau oua din care poate ecloza o noua populatie. Este foarte important sa retineti ca niciun insecticid nu va poate scapa de aceste oua!

Toate informatiile de mai sus au caracter descriptiv, pentru o mai buna intelegere si combatere a plosnitelor.

Va recomandam intotdeauna sa apelati la un specialist in dezinsectia plosnitelor!

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva plosnitelor!

0729.214.514 | 0766.595.550 | 0740.852.933