Importanta tratamentului de dezinsectie

Prin dezinsectie intelegem actiunea de prevenire sau de combatere a insectelor daunatoare pentru om.

Dezinsectia are trei aspecte principale:

1. Completeaza sau inlocuieste masurile de dezinfectie in munca de prevenire si combatere a unor boli transmise de artropode (tantar, paduche, purice, capusa).

2. Contribuie la realizarea mediului igienic al omului prin distrugerea sau indepartarea unor artropode direct suparatoare (hematofage, intepatoare etc.).

3. Contribuie la imbunatatirea activitatii agricole si de zootehnie, precum si la conservarea bunurilor alimentare, prin distrugerea sau indepartarea unor artropode daunatoare pentru planta si animale.

Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri:

1. Dezinsectia preventiva are drept scop indepartarea posibilitatii de multiplicare si de invadare a unor artropode daunatoare.

2. Dezinsectia de combatere sau in focar urmareste distrugerea sau indepartarea lor din mediul inconjurator omului. Dezinsectia de combatere face parte din metodologia luptei in focar (epidemic, epizootic sau de daunatori) si cuprinde in primul rand cunoasterea metodologiei de dezinsectie fizica si chimica.

Mic ghid de identificare al daunatorilor si nivelul de infestare

dezinsectie

In tara noastra, capusele au o singura generatie pe an si sunt foarte rezistente la inanitie. Gazdele pe care le paraziteaza capusele sunt: boul, oaia, capra si uneori omul. Intepatura este dureroasa si insotita de un proces inflamator datorita secretiei salivare, precum si datorita ruperii rostrului in tegument.

Patrunderea sub piele a secretiei salivare provoaca o iritatie locala insotita de un prurit (mancarimea pielii) foarte suparator. Prin intepatura lor pot transmite numerosi agenti patogeni responsabili de transmiterea anumitor boli precum: febra butonoasa, tifosul endemic sau encefalitele virotice.

Puricii sunt ectoparaziti hematofagi ce traiesc temporar in lenjeria omului numai atunci cand il ataca pentru a se hrani si ai animalelor – pot intarzia mult pe blana acestora si nu o parasesc decat atunci cand gazda moare.

Puricii se infecteaza cu bacilii pestei in momentul inteparii animalelor bolnave. O data ingerati de insecta, bacilii pestei se inmultesc in stomacul insectei, de unde sunt eliminati fie prin regurgitare, fie prin dejectii. Transmiterea de la animal la om se face de obicei tot prin inteparea omului de catre puricii sobolanilor.

Plosnita de pat masoara 4-5mm lungime si o latime de 3mm. Traieste in locuintele umane, ascunse in timpul zilei in micile crapaturi pe care le gasesc in mobilier sau zidarie, tablouri, tapet  si ies din ascunzisuri noaptea pentru a ataca victimele, avand un excelent simt al orientarii.

Plosnita de pat genereaza un disconfort marcat prin iritatiile produse de intepaturi, prin simpla ei prezenta si prin mirosul caracteristic si extrem de neplacut pe care-l degaja. Cauza principala a iritatiilor produse de intepaturi se datoreaza secretiilor salivare care au un rol anticoagulant si iritant.

Tantarii sunt insecte cosmopolite, foarte adaptabile, reprezentate prin mai mult de 3000 de specii distribuite pe toata suprafata globului.

Tantarii se instaleaza preferential in anumite zone pe care omul le transforma prin diferitele sale activitati. De aceea in conditiile aglomerarii urbane moderne, a crescut foarte mult ponderea lor ca insecte de disconfort.

Tantarii au rol de vectori biologici si transmit boli precum malaria, febra galbena, encefalite s.a.

Prezenta gandacilor de bucatarie este o dovada a lipsei de curatenie si un element de disconfort psihic. Contactul permanent cu omul si capacitatea lor de a vehicula germeni patogeni dintr-o parte in alta le confera o deosebita importanta in sanatatea publica.

Cei mai cunoscuti si cei mai raspanditi gandaci de bucatarie sunt: gandacul rosu de bucatarie, gandacul negru de bucatarie si gandacul american.

Toate cele trei specii se gasesc la noi in tara, in toate anotimpurile.

 

Oferim servicii de calitate in tot Municipiul  Bucurestijudetul Ilfovjudetul Giurgiujudetul Prahova si zonele limitrofe, dar si in tara, 24 ore din 247 zile din 7: dezinsectie birouri, dezinsectie blocuri, dezinsectie cabinete medicale, dezinsectie restaurante, dezinsectie baruri, dezinsectie farmacii, dezinsectie depozite, dezinsectie hale industriale, dezinsectie spitale, dezinsectie ferme, dezinsectie scoli, dezinsectie gradinite, dezinsectie spatii comerciale, dezinsectie apartamente, dezinsectie case, dezinsectie zone rezidentiale, dezinsectie gradini, dezinsectie livezi, dezinsectie parcuri auto, dezinsectie sali de spectacol, dezinsectie parcuri, dezinsectie subsoluri, dezinsectie cladiri birouri, dezinsectie cinematografe.