Gandaci de canalizare – Introducere

Gandacii de umezeala, denumiti si gandaci de canalizare se fac vinovati de crearea disconfortului, mizeriei si de transmiterea bolilor. 

Sunt cea mai larga specie de gandaci comuni  si pot creste pana la o lungime de 3 cm. Au o infatisare neplacuta, greu de uitat dupa o intalnire neasteptata si se impart in doua categorii:

gandaci de canalizare
Gandacul American
Gandacul Oriental
Gandacul Oriental

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, “gandacul american” si “gandacul oriental” prefera sa “locuiasca” in medii umede si cu temperaturi ridicate precum subsoluri si pivnite (unde umiditatea crescuta si caldura emanata de conductele de apa calda constituie un mediu perfect pentru acestia).

Cu toate acestea, atunci cand sunt in cautare de hrana, gandacilor de canalizare nu le este deloc greu sa patrunda (si o fac fara exceptie) in locuintele oamenilor mai ales prin zonele cu acces direct catre subsolurile imobilelor (gurile de scurgere, tevile si racordurile de scurgere a apei – bai si bucatarii, etc.).

Gandacii sunt activi in general noaptea, pe timpul zilei preferand sa ramana ascunsi. Totusi, in cazul unor infestari masive cu gandaci de canalizare, acestia pot fi observati si in timpul zilei.

Gandacul american are abilitatea de a zbura, insa nu este o caracteristica definitorie a acestuia intrucat o face destul de rar.

Masculul gandacului oriental, din cate s-a observat, poate zbura dar numai pe distante foarte scurte (2-3 metri). 

Hrana

hrana gandaci umezeala

Acesti gandaci de canalizare sunt omnivori, avand o dieta foarte variata ce poate fi intrerinuta foarte usor intr-o bucatarie dintr-o gospodarie omeneasca (carne, grasimi, alimente aflate in fermentatie).

Din pacate, ce-i face infricosatori nu este marimea sau infatisarea lor, ci faptul ca sunt necrofagi, consumand alte insecte dupa moarte.

Asadar, pentru prevenirea unei invazii este foarte importanta pastrarea curateniei! Alimentele trebuie depozitate in locuri special amenajate, iar resturile trebuie stranse intotdeauna

Riscurile unei infestari cu gandaci de canalizare

Multa lume reactioneaza intr-un mod repulsiv chiar si la simpla imagine mentala a unui gandac, ce sa mai vorbim de observarea acestora in propria locuinta… Astfel, disconfortul psihic generat de prezenta gandacilor este un factor destul de important pentru combaterea acestor gandaci de canalizare.

invazie gandaci canalizare

gandac umezeala

 

 

 

 

 

 

 

Gandacii sunt purtatori de multe bacterii (printre care si bacteria care genereaza SALMONELLA) cu care pot infecta suprafetele si alimentele cu care intra in contact.

Mai mult decat atat, orice aliment intra in contact cu un gandaci  trebuie aruncat imediat, la fel si cele care au stat in preajma alimentului infectat,

Gandacii elimina niste secretii urat mirositoare ce altereaza alimentele si sunt bogate in microbi. De asemena, excrementele acestora si carcasa lasata in urma naparlirii sunt purtatoare de bacterii.

Pentru prevenirea infestatiei cu gandaci de canalizare este bine sa pastrati curatenia, punand accent pe baie si bucatarie si sa pastrati o umiditate scazuta.

Este recomandat sa blocati accesul gandacilor de canalizare in locuinte prin astuparea crapaturilor sau a oricaror alte puncte de acces – gauri in tevi, guri de vizitare, usi si ferestre.

Combaterea gandacilor de canalizare

In cazul in care nu este vorba de un grad ridicat de infestare se pot folosi solutii insecticide pentru eliminarea gandacilor.

O prima metoda este folosirea capacanelor adezive. Aceasta este o metoda eficienta daca in baia sau in buctaria capcana adezivadumneavoastra si-au facut aparitia niste gandaci rataciti. Un lucru important este ca acestia sa nu-si fi facut cuibul in locuinta dumneavoastra.

Capcanele cu adeziv ii atrag, iar gandacii raman lipiti pe placa adeziva. Acestea se plaseaza cat mai aprope de locurile prin care pot intra gandacii.

 

O alta metoda este folosirea unui insecticid gel. Este o metoda eficienta in cazul unei infestari de Insecticid MaxForce ic gelgrad mediu. Avantajul acestui insecticid este ca se aplica foarte usor, nu miroase si nu este toxic pentru oameni sau animale de companie. 
Gandacii vii, prin natura lor ii mananca pe cei morti, iar daca un daunator a consumat din gelul insecticid si a murit in cuib va afecta mai multi gandaci datorita acestui efect cascada.

 

In cazul in care invazia este de proportii crescute va recomandam sa apelati la specialisti in tratamente D.D.D., deoarece simpla folosire a unor insecticide nu va fi suficienta pentru a indeparta gandacii de canalizare.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect care te scapa de gandacii de umezeala!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro