Gandacul de dantela face parte dintre daunatorii aparuti in ultimii 10 ani in tara noastra. Gandacul de dantela a aparut impreuna cu importul de plante ornamentale.

El este un daunator specific azaleelor si rodendronilor. Din fericire, ataca doar o singura specie de plante sau specii inrudite. Toate tipurile de gandaci de dantela se hranesc doar cu arbori sau arbusti ornamentali.

1. Informatii generale despre Gandacul de Dantela

Gandacul de dantela este un daunator de mici dimensiuni. Adultii nu depasesc 5 mm si au vorba ovala si aspect plat. Corpul lor este crem cu pete maronii sau negre, acoperit de o pereche de aripi ce depasesc marimea corpului.

Pagubelele lasate de gandacul de dantela sunt mult mai mari ca cele lasate de acarieni, dar modul lor de operare este asemanator.

Atat adultii, cat si nimfele se hranesc cu sucul celular al frunzelor. Hranirea are loc pe partea inferioara a plantelor, dar pe parte superioara vor aparea urme de decolorare. Asemanatoare cu cele lasate de acarieni, dar de dimensiuni mult mai mari.

Aceste insecte ataca, in special, plantele din zonele insorite si pot fi observate cu usurinta pe partea inferioara a frunzelor.

2. Reproducere si Dezvoltare

Gandacul de dantela trece prin toate etapele de dezvoltare.

Femela introduce ouale in nervura principala a frunzelor, inainte de inceperea iernii si isi petrec toata perioada rece in stadiul de ou. Cu toate acestea, unii adulti mai puternici pot ierna ascunsi sub gramezi de frunze sau sub scoarta copacilor.

LA sfarsitul primaverii, ouale eclozeaza si apare primul rand de nimfe. La fel ca adultii, nimfele se hranesc pe partea inferioara a frunzelor. Acestea sunt foarte usor de observat, daca te uiti pe partea inferioara a frunzelor unei plante atacate de gandacul de dantela.  De asemenea, ouale le putem observa inserate in nervura principala a frunzelor.

Pot exista pana la 4 generatii pe an ale gandacului de dantela, deoarece un ciclu complet de dezvoltare (de la ou la adult) dureaza cel mult 30 de zile.

Ouale uni gandac de dantela au o culoare deschisa, alb-galbuie. Nimfele au o culoarea mai inchisa decat adultii, iar corpul lor prezinta mai multe randuri de tepi. Acestea trec prin 5 stadii dezvoltare pentru a deveni adulti.

3. Prevenire si Combateregandac de dantela

In cazul acestui daunator, leacurile babesti inca nu au dat roade. Cu toate astea, insecticidele sistemice  pot fi aplicate de la inceputul primaverii pentru a preveni atacul. In caz de nevoie, tratamentul se poate repeta la un interval de doua saptamani si puteti apela la un firma autorizata de tratamente ddd.

De asemenea, inca de la inceputul primaverii putem verifica arbustii ornamentali din gradina. Arbustii bogati in frunze si care stau in soare, sunt cea mai placuta invitatie pentru Gandacul de Dantela.