Informatii generale despre Gandacul Orezului
Gandacul orezului, numit si gandacelul dantelat faca parte din ordinul Coleoptera datorita aripilor in forma de teaca. Corpul unui adult nu depaseste 2-3 mm lungime, dar larvele lor pot depasi 5 mm.
Corpul gri-maroniu este acoperit pe fiecare parte de cate 6 zimti mici si de cate o aripa, iar antele sunt impartite in 11 segmente. Corpul larvelor este mult mai deschis la culoare si este acoperit cu mici peri.
Cu gandacul orezului ne putem intalni aproape in toata lumea, fiind o specie foarte adaptabila. Cel mai des, il vom intalni in depozite, dulapuri de provizii si camari. Gandacul orezului este o insecta ce ataca granele si orezul, o invazie a gandacilor de orez poate aduce o pagube considerabile.
Atat gandacii, cat si larvele se hranesc cu produse bogate in carbohidrati, precum cereale, nuci, fulgi de ovaz etc. De asemenea, ei sunt si daunatori ai igienei si ataca si seminte, fructe uscate sau alte plante ce contin uleiuri. Orice aliment infestat trebuie aruncat, deoarece acesta este contaminat cu excremente si alte ramasite ale naparlirilor.
Gandacii orezului, au capacitatea de a schimba secretii intre ei. Aceasta capacitate duce la cresterea gradului de umiditate si la aparitia ciupercilor.
Reproducere
O femele poate depune pana la 500 de oua pe parcursul vietii (aproximativ 10 oua pe zi). Pentru a depune oua, femele au nevie de o temperatura constanta de 22-26 grade Celsius, intr-un mediu de clocire potrivit, precum faina.
In conditii optime, evolutia de la ou la gandac adult dureaza pana la 25 de zile. Din cauza timpului scurt de care au nevoie pentru a atinge maturitatea, invaziile gandacilor de orez sunt foarte periculoase.
Puteti sa ghiciti care este durata vietii unui gandac al orezului? Va spunem noi, este de 3 ani! Foarte mult pentru un gandac, nu-i asa?!
Prevenire si combatere
Pentru a evalua infestarea dintr-un depozit se folosesc diferite tehnici de prindere a gandacilor (capcane cu trapa, saci cu momeala si capcane adezive).
Pentru a pastra magaziile si depozitele intacte trebuie izolate si bine ventilate. Crapaturile si fisurile trebuie reduse la minim, pentru a nu putea fi folosite ca refugii. Toate resturile de hrane trebuie aruncate sau depozitate in locuri sigilate. Toate cerealele trebuie sa fie uscate pana la un procent de umiditate mai mic de 15%.
O buna pastrare a cerealelor depozitate poate fi obtinuta prin aplicarea unui insecticid preventiv asupra boabelor. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa apelati la profesionisti! Soimul Taberei va sta la dispozitie pentru orice nelamurire!
Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect atunci cand depozitele dumneavoastra sunt atacate!
0729.214.514 | 0766.595.550 | 0740.852.933