Informatii generale despre gandacul roscat
Gandacul roscat provine din India si Asia de Sud-Est. In vremurile noastre aceste poate fi intalnit oriunde, indiferent de clima sau relief. Cu toate acestea, el prefera zonele tropicale si subtropicale.
Daca va intrebati cum a putut calatori atat de mult un gandacel?! Ei bine, el a fost adus in Europa (si in restul lumii) impreuna cu importurile de alimente.
Gandacul roscat poate fi intalnit in faina, orez, cereale, paste fainoase, seminte si legume.
Acesta este un daunator tipic de provizii. Atat gandacii cat si larvele produc pagube prin consumarea alimentelor. Pentru a patrunde larvele in interiorul semintelor si fructelor au nevoie de un alt daunator pentru a le gauri. Din acest motiv, de cele mai multe ori, gandacul roscat nu apare singur.
Produsele infestate de gandacul roscat nu pot fi folosite deoarece acestea sunt infestate cu microbi, excremente si resturile lasate de acesta cand naparleste.
Aspect
Gandacul roscat nu are mai mult de 4 mm lungime, iar culorile lor variaza de la rosu deschis la maro. Corpul lor este alungit si ingust. Partea posterioara ca corpului este acoperita de aripi. Antenele sunt foarte clar delimitate, fiind impartite in mai multe segmente.
Corpul larvelor il depaseste pe cel al adultilor, avand pana la 8 mm lungime. Culoare lor variaza de la galben deschis la galben maroniu, iar corpul este acoperit cu merici mici si galbeni.
Ciclul de viata
Pe perioada vietii, o femele poate depune si 1000 de oua. Ele sunt depuse in stratul de clocire (aflat pe suprafata hranei) si sunt acoperite de un strat lipicios ce le face foarte greu de detectat.
Gandacul roscat ierneaza in stadiul de larva in produsele atacate. La inceputul primaverii acestea isi construiesc un cocon si se transforma in pupa.
Adultii incep sa iasa la suprafata in luna martie, dar apar noi generatii de adulti pana la sfarsitul lunii iunie. Acestia nu reprezinta un pericol, deoarece singurul lor scop este reproducerea.
Larvele apar dupa aproximativ 15 zile de la depunerea oualelor. Acestea sunt active doar in intuneric, iar evolutia lor dureaza maxim 120 de zile.
Conditiile optime de dezvoltare a gandacului roscat sunt temperatura de 30 grade Celsius si umiditatea aerului intr 80% si 95%.
Gandacul roscat are 1-2 generatii, iar in spatii incalzite pana la 4 generatii pe an.
Prevenire si Combatere
Depozitele, camarile si dulapurile cu alimente trebuie verificate in mod regulat pentru a fi siguri ca alimentele nu sunt contaminate.
Alimentele trebuie pastrate in locuri friguroase, unde umiditatea este scazuta si trebuie tinute in vase foarte bine inchise.
In cazul in care aveti probleme cu o invazie a gandacului roscat trebuie sa aruncati toate alimentele contaminate, iar cele care par necontaminate trebuie congelate timp de o saptamana. Camarile si dulapurile trebuie curatate si dezinfectate!
Daca invazia scapa de sub control nu ezitati sa apelati la profesionisti!
Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva daunatorilor!
0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro