In orice tratament de dezinsectie, fie el folosit pentru combaterea daunatorilor sau pentru prevenirea lor, firmele DDD folosesc produse insecticide. Asadar, astazi ne-am hotarat sa scriem un articol cu cele mai importante informatii despre produsele insecticide.

Cel mai important ingredient al insecticidelor este substanta activa. Aceasta poate sa fie de origine chimica sau sa provina pe cale naturala (ex. Piretru Natural este extras din Crizanteme). Cu toate acestea, pentru eficienta lui conteaza si celelalte substante aflate in compozitia lui.

Formularea unui insecticid inseamna un amestec omogen si stabil care fac produsul final mai sigur, mai eficient si mai usor de aplicat. In functie de formularea produsului se deosebesc doua mari caracteristici: modul de aplicare si remanenta produsului. Toti coformulantii si modul in care sunt „imbinati” cu substanta activa, sunt elemente la fel de importante care pot face diferenta in ceea ce priveste eficacitatea si remanenta produsul.

Insecticide se impart in doua mari categorii in functie de efectul pe care il au asupra insectelor: insecticide sistemice si insecticide de contact; si in mai multe categorii in functie de formularea acestora.

Insecticide sistemice

insecticide

Insecticidele sistemice sunt absorbite de plante. Otravirea insectelor daunatoare se petrece atunci cand acestea se hranesc cu planta tratata. Anumite plante, produc fara ajutor substante ce otravesc daunatorii.

Daca folositi insecticide sistemice, protectia este de lunga durata, indiferent de conditiile meteo. Acest tip de insecticid omoara orice daunator care toade, inteapa sau incearca sa suga sucul celulat din tesutul plantei protejate.

Insecticide de contact

insecticide de contact

Acest tip de insecticid este periculos pentru insecta la atingere. Remanenta acestui tip de produs variaza in functie de conditiile meteo, putand rezista pana la 2 saptamani in conditii favorabile (dupa ploaie, protectia dispare aproape complet).

Insecticidele de contact apara plante atat de atacul daunatorilor, cat si de aparitia bolilor (dar este inutil dupa instalarea bolii.

 

Insecticide sistemice si de contact – Formulare

Pe piata se gasesc mai multe formulari posibile, atat pentru insecticide sistemice, cat si pentru cele de contact. In continuare, vi le vom enumera pe cele mai importante.

Suspensie Concentrata – SC

Insecticidul este sub forma solida, deobicei sub forma unor mici cristale, si este diluat in dispersie apoasa pentru a asigura o omogenizare continua si pentru a oferi un amestesc usor cu apa.

Granule – WG

Insecticidele WG sunt insecticide sub forma de granule ce trebuie dizolvate in apa pentru a fi aplicate pe suprafetele infestate.

Emulsie in apa – EW

Emulsia in dispersia apoasa este formularea in care substanta activa este adaugata intr-un mix de solventi, iar apoi intreaga substanta este diluata in dispersie apoasa pentru a asigura siguranta maxima. Cu toate acestea, este in continuare necesar sa va asigurati ca folosti toate masurile de precautie necesare atunci cand utilizati insecticide EW.

Pudra – WP

Pulberea dispersabila in apa contine substanta activa combinata intr-un mix de absorbanti si inerti. La fel ca granulele, aceste insecticide trebuie amestecate cu apa. Acest tip de formulare este printre primele aparute si isi dovedeste eficienta in fiecare.

Emulsie Concentrata – EC

Insecticidele sub forma de emulsie concentrata contin substanta activa combinata intr-un mix de solventi . Aceasta se dizolva natural in solvent, rezultatul fiind un lichid complet transparent.

Gelul insecticid

Acesta este o momeala gata preparata. In compozitia acestui insecticid, pe langa substanta activa, mai intalnit atractanti alimentari si feromoni sexuali. De asemenea, gelul insecticid nu se incadreaza la insecticidele de contact, ci la insecticide sistemice, de ingestie. Pentru mai multe informatii legate de gelul insecticid va invitam sa cititi articolul nostru despre Cum se face dezinsectia cu gel insecticid?.