Informatii despe limacsi 

Pe langa aspectul lor terifiant care ne face sa ne ferim de ei cat de mult este cu putinta, limacsii sunt blestemul gradinarilor de generatii intregi.limacsi

Limaxul de gradina masoara intre 3 si 25 mm lungime, fiind foarte usor de deosebit de fratele sau melcul care isi poarta casa in spate. Cele mai multe specii de limax sunt inchise la culoare: de la cafeniu sau verde, pana la negru. Cateva specii au pete intunecata sau modele de-a lungul corpului.

De asemenea, acestia sunt foarte usor de recunoscut dupa urma caracteristica lipicioasa de mucus pe care o lasa in urma lor.

Ouale depuse de un limax sunt translucide, ovade sau rotunde si sunt depozitate in saci geltinosi. Sacii cu oua sunt depusi in solul umed, sub pietre, resturi din gradina sau containere.

Ouale eclozeaza in 2 pana la 4 saptamani, dar un limax ajunge la maturitate de-abia dupa 2 ani.

Din pacate, limacsii sunt daunatori ce nu rateaza niciun tip de plante sau arbusti. Acestia se hranesc mai ales cu materii vegetale aflate in descompunere sau cu tesuturile plantelor.

Dupa ce un limax ataca o planta se pot observa gauri mari in fructe, frunze, tulpini si chiar bulbi. Un grup de cativa taratori de acest fel pot devasta complet rasadurile si lastarii tineri.

Procesul de reproducere este foarte rapid, inmultindu-se rapid in numar mare. Cele mai mari pagube sunt provocate in anii ploiosi si in regiunile cu umiditatea crescuta sau cu precipitatii abundente. Un limax poate depunde pana la 400 oua/an.limax

Cele mai eficiente metode pentru a scapa de limacsi

Va propunem cateva metode eficiente pentru a indeparta acesti daunatori. Cu toate acestea, niciuna dintre metode nu garanteaza indepartarea limacsilor 100%. In cazul in care situatia scapa de sub control, iar gradina dumneavoastra este in pericol de a fi distrusa va recomandam sa apelati la specialisti!

 Culesul cu mana 

Chiar daca pare o treaba nu tocmai placuta, aceasta metoda este eficienta atunci cand gradina dumneavoastra gazduieste cativa limacsi adulti.invazie limacsi

Daca reusiti sa adunati toti adultii inainte sa se reproduca, cei mici pe care i-ati ratat nu vor crea mari pagube.

Este foarte important sa folosesti manusi sau ustensile care sa impedice ca ei sa se lipeasca de pielea dumneavoastra. Acestia trebuie scufundati intr-o galeata cu apa sarata pentru a fi omorati.

IMPORTANT! Nu aruncati sare direct pe limacsi pentru ca veti distruge solul.

 Pradatori naturali 

Gainile, ratele, broastele testoase, sobolanii, serpii si une specii de pasari sunt mari consumatori de limacsi. Din pacate, acesta metoda poate fi aplicata doar intr-un cadru favorabil cresterii acestor animale.

De asemenea, puteti plante menta sau salvie in gradina dumneavoastra. Mirosul degajat de aceste plante este respingator pentru limacsi.

 Pulverizati o solutie cu apa si otet sau amoniac

Se amesteca parti egale de otet si apa. Solutia obtinute se pune intr-un atomizor si se pulverizeaza peste limacsi.

La fel se procedeaza si cu solutia obtinuta prin amestecarea de apa cu amoniac (4 parti amoniac si 1 parte apa). Se pare ca aceasta combinatie „topeste” limacsii.

 Folosirea produselor chimice

Majoritatea momelilor pe baze de substante chimice sunt foarte eficiente impotriva limacsilor, insa respectarea instructiunilor de pe eticheta este obligatorie si trebuie sa fiti vigilenti cum si unde le aplicati.

 

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva daunatorilor!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro