Informatii generale despre melci

melci

De fiecare data dupa plouae asteptam sa vedem ori un curcubeu, ori un grup de melci impanzind trotuarul. In general, acestia nu reprezinta un stres, dar cand iti invadeaza gradina iti dai seama ca nu sunt cele mai prietenoase insecte pentru plantele tale.

Un melc traieste cel putin 5 ani, putand atinge si varste de peste 10 ani. Acestia nu sunt activi tot timpul anului, hibernand pe perioada iernii in gropi sub pamant.

Pe partea din fata a corpului exista doua perechi de tentacule: ochii sunt asezati in varful antenelor celor lungi, iar cele scurte sunt folosite pentru pipait si mirosit. De asemenea, melcii au o limba foarte aspra pe care exista siruri de dinti aproape invizibili.

Cu ce ne deranjeaza melcii?

Melcii se hranesc cu frunzele plantelor cu ajutorul dintilor. Un grup de melci pot afecta planta, facand-o sa se ofileasca. Mai mult decat atat, mecii pot transmite virusi, bacterii si ciuperci plantelor, imbolnavindu-le.

In cazul in care melcii va intra in apartament acestia vor atenta la plantele voastre din ghiveci, iar murdaria lasata de mucusul lor nu va fi o placere de curatat.

Ciclu de viata si Reproducere

Melcii sunt daunatori nocturni, dar cu toate astea daca exista suficienta umiditate ei vor fi activi si pe timpul zilei. Din acest motiv ii putem observa doar dupa ploi. melc

Incepand cu a doua jumatate a verii este perioada imperecherii, terminandu-se la inceputul toamnei. De cele mai multe ori, melcii depun oua de doua ori pe an.

Cum melcii sunt hermafroditi, oricare dintre ei poate depune oua. Ouale, in numar de 80, sunt depuse in mici gropi facute in pamant la o adancime mica.

Melcisiorii apar dupa 3-4 saptamani, dar se dezvolta complet in aproximativ 2 ani.

Prevenire si Combatere

Ca majoritatea daunatorilor, melcii au pradatori naturali care va pot scapa de ei. Printre ei se numara si: aricii, licuricii, serpii de casa, pasarile etc. De asemenea, se pot folosi bariere naturale precum: rumegus, paie tocate etc.

Inainte de perioada gerului pamantul din gradina trebuie afanat pana la o adancime de 20-30 cm. In acest fel, melcii care hiberneaza vor degera si vor muri.

Pentru eliminarea lor se pot folosi ghivece rasturnate cu argila si bucati de lemn putrezit care le vor oferi melcilor drept adapost superficial. Apoi, in timpul zilei, pot fi indepartati.

invazie melci

Otrava pentru melci este foarte eficienta in cazul in care numarul melcilor creste. Acesta trebuie sa fie speciala pentru indepartarea melcilor si sa degradeze usor. De asemenea, atunci cand sunt folosite trebuie respectate toate masurile de precautie!

 

                Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva tuturor speciilor de melci!

                                                       0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro