Informatii despre miriapode
Toate speciile de miriapode au, aparent, sute de picioare (pe cand, sunt intre 17 si 55 de perechi) si apar pe perioada verii. Deobicei, le gasim in gradini sau la exteriorul casei, dar exista si cazuri cand acestea patrund prin crapaturi sau deschizaturi si canalizari in interiorul casei.
In interiorul domiciliului apar de cele mai multe ori in numar mic si pot fi eliminate foarte usor cu ajutorul insecticidelor. Chiar daca miriapodele sunt inofensive pentru oameni sunt foarte neplacute din cauza mirosului lor puternic. In plus, exista specii ce secreta substante toxice ce irita pielea omului, iar unele miriapode mai mari il pot musca.
Cel mai frecvent, miriapodele pot fi intalnite in paduri sau in zonele umede, intunecoase si retrase. Acestea ajuta la descompunerea resturilor vegetale.
Unele specii de miriapode au o glanda cu venin pe care o folosesc la paralizarea prazii. Majoritatea, au corpul format din cap si trunchi, iar trunchiul format din mai multe segmente.
Membrele primului segment sunt foarte scurte si au rol de prindere si anihilare a prazii.
Dieta si comportament
Speranta de viata a miriapodelor este de la 1 pana la 6 ani.
Pe timpul iernii miriapodele se ascund in zonele umede si intunecate, iar pe timpul verii ies la suprafata si pot fi gasite in jurul bailor, debaralelor si in locuri cu umezeala ridicata.
Miriapodele sunt insecte nocturne care nu calatoresc pe timpul zilei.
In cazul speciilor carnivore, ele isi detecteaza hrana cu ajutorul antenelor, iar prada este imobilizata cu ajutorul veninului. Acestea se hranesc cu insecte cu corpul moale, precum: paianjeni, viermi si alte artropode.
Miriapodele sunt impartite in patru clase: Chilopoda, Diplopoda, Pauropoda si Symphyla. Aceste clase au si caracteristici diferite, cum de exemplu chilopoda sunt pradatori foarte rapizi, cele din clasa diplopoda sunt mai lente si se hranesc doar cu vegetatie in descompunere.
Combatere si Prevenire
De cele mai multe ori, in cazul unei infestatii cu miriapode nu se pot observa pagube, dar intalnirea constanta cu aceste insecte exte extrem de neplacuta.
Durerea unei muscaturi de miriapod poate dura pana la cateva zile, iar cel muscat poate prezenta greata si transpiratii, dar si umflarea ganglionilor limfatici.
Este recomandat sa NU ATINGETI miriapodele pentru a scadea sansele de a fi muscat.
Miriapodele ajunse in casa nu reusesc sa supravietuiasca mult timp. Asadar, majoritatea cu care va veti intalni ori sunt moarte, ori vor muri in scurt timp. De aceea, prevenirea in interior este inutila.
Cu toate acestea, o izolare buna a casei este recomandata si astuparea crapaturilor, gaurilor si deschizatorilot pentru a opri accesul daunatorilor.
In gradina trebuie sa identificati si sa tineti sub control toate zonele care pastreaza umezeala si sa indepartati resturile de vegetatie sau lemnul intrat in putrefactie.
Miriapodele pot fi inlaturate cu ajutorul substantelor chimice sau prin cateva metode naturale. Daca invazia este de proportii va recomandam sa apelati la un specialist.
Daca optati pentru o metoda naturala, va recomandam sa folositi cenusa in locurile umede pentru a descuraja miriapodele sa-si depuna ouale.
Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva insectelor cu o suta de picioare!
0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro