Nu, nu vorbim despre fratele mai putin norocs al pestisorului de aur, ci despre un gandac. Chiar daca numele lui ne poate incanta, aspectul lui nu ne lasa o impresie tocmai placuta.

Informatii generale

Pestisorul de argint

Pestisorul de argint, Lepisma saccharina fiind numele lui adevarat, este asemanator unui peste. Cu toate astea, cele doua antene din varful capului si cei doi cercii de la sfarsitul cozii nu ne fac decat sa ne simtim putin dezgustati. Suprafata corpului este acoperita cu solzi deschisi la culoare.

Abdomenul lat se ingusteaza spre partea posterioara. Aceasta insecta nu are aripi. iar cei doi ochi sunt foarte slabi dezvoltati.

Punctul lor forte impotriva pradatorilor este viteza. Acestia isi pot intrece aproape orice adversar, dar nu se pot deplasa pe suprafete orizontale sau oarte abrupte.

Cum spune si numele lor stiintific, acesti daunatori prefera carbohidratii, cum ar fi zaharul, faina, cleiul, dar se hranesc si cu proteine (insecte moarte, piele moarte, textile). 

Chiar daca acesti daunatori nu transmit boli, mancarea infestata de ei este periculoasa pentru oameni si nu trebuie consumata. Sunt periculosi pentru ca dumneavoastra doar in numar mare, dar neplacuti chiar si in numar foarte mic.

Ciclu de viatapestisorul argintiu

Ouale sunt depuse in gauri, crapaturi si alte locuri in care umiditatea este crescuta si temperatura peste 25 de grade Celsius.

Larvele sunt foarte asemanatoare adultilor, fiind doar mai deschise la culoare.

Pestisorul de argint naparleste de la eclozare pana la moarte, narpalind in jur de 4 ori pe an. Dupa a 8-a naparlire acesta se poate considera adult. Aceasta specie este una dintre putinele specii de insecte care naparleste si la maturitate.

Un adult traieste cel mult 8 ani, iar femela depune in jur de 1000 de oua in acest timp.

Unde ne intalnim cu Pestisorul de argint?

Aceste insecte prefera zonele umede si calde. Din aceasta cauza in Europa Centrala si in Europa de Est ii intalnim cel mai des in case si in apartamente.

Locurile preferate de acest daunator intr-o casa sunt: baia, spalatoria, bucataria. In general, nu isi fac aparitia pe timpul zilei, asteptand lasarea intunericului pentru a iesi din crapaturile in care stau ascunsi.

Prevenire si Combatere

Ca in majoriatteapestisorul argintiu combatere cazurilor, curatenia casei este oarte importanta. Aceasta trebuie facuta constant si temeinic. Casa trebuie aerisita, iar umiditatea nu trebuie sa depaseasca pragul recomandat.  De asemenea, igrasia trebuie indepartata.

Crapaturile, gaurile si cotloanele trebuie tinute sub control, supravegheata sau astupate. Orice loc prin care se pot strecura insectele trebuie eliminat.

Se pot folosi spray-uri si insecticide atat pentru eliminarea lor, cat si pentru a-i tine la distante. Acestea trebuie utilizate punctual acolo unde au fost intalniti si in toate ascunzisurile si locurile in care considerati ca ar putea reprezenta un mediu bun pentru ei.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi impotriva daunatorilor!

                                                          0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro