Informatii generale
Porumbelul este una dintre cele mai raspandite specii din Europa. Chiar daca nu este doar un daunator obisnuit, acesta poate produce pagube materiale. Atunci cand cel putin unul apare in curtea dumneavoastra trebuie sa luati in calcul trei mari probleme: excrementele, cuiburile si insectele.
Riscul de infectie si aparitia altor daunatori creste foarte mult atunci cand in jurul locuintei dumneavoastre sunt pasari. Excrementele acestora sunt si ele foarte nocive pentru orice suprafata, putand deteriora capotele masinilor, acoperisurile, florile etc.
Porumbelul se hraneste cu seminte sau alte produse din panificatie; cand nu sunt in aproapierea asezarilor umane se hranesc si cu pietricele, nisip, plante, viermisori si alti mici daunatori.
Pe langa hrana obisnuita a pasarilor, un porumbel se poate hrani si cu bucati de zid sau tencuiala, stricand portiuni mari de zid doar in cateva zile. Cuiburile lor reprezinta un mediu ideal de dezvoltare al acarienilor, paduchilor si plosnitelor (paraziti pe care ii transmit porumbeii). Daca cuibul este in apropierea casei dumneavoastra, acesti daunatori se pot extinde pana in interiorul locuintei.
Greutatea unui porumbel nu depaseste 400 g, iar culoarea acestuia depinde de la o specie la alta. Exista porumbei cu gatul albicios sau gri-violet, dar si cu gatul maro, aripile sunt deobicei gri sau albe, iar picioarele rosii. Capul mic si rotund, este foarte mobilor, iar maxilarul este lung si fara dinti.
Comportament Porumbel
Un lucru foarte interesant despre porumbei este ca sunt singurele pasari care pot „suge” apa atunci cand beau. Celelalte specii de zburatoare trebuie sa-si lase capul pe spate pentru a inghiti dupa ce si-au umplut ciocul.
Porumbeii traiesc in perechi (acestia se imperecheaza pe viata). In cuibul construit din crengute, pamant si resturi organice femela depune ouale, ce urmeaza sa fie cloci1te de amandoi parintii 3 saptamani. Dupa eclozare, puii vor fi in continuare hraniti de parinti. In acesta ipostaza ei sunt hraniti cu un lichid albicios secretat de gusa porumbitei.
Porumbelul se inmulteste rapid, putand avea pana la 5 generatii de pui pe an. Iar durata media de viata a acestora poate ajunge pana la 25 de ani.
Prevenire si combatere
Trebuie eliminta orice sursa posibila de hrana sau orice poate fi considerat ademenitor de catre un porumbel. De asemenea, trebuie inlaturate si cuiburile din curte sau din apropiere.
In cazul in care porumbelul a gasit o sursa de hrana, acesta se va intoarce chiar daca a fost indepartata. Eu sunt obisnuiti sa revina in locurile in care si-au facut cuibul sau in care au gasit mancare. Din acest motiv, pentru a scapa cel mai simplu de porumbei este sa apelati la specialisti.
Exista mai multe modalitati pentru a indeparta porumbeii: tepi, plase sau unde care ii tin la distanta. Daca folositi aparate antidaunatori, trebuie sa aveti grija ca inca de la inceputul procesului toata suprafata vizata sa fie acoperita de aria de transmisie.
Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva daunatorilor!
0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro