Informatii generale

Stim despre purici ca sunt insecte de mici dimensiuni, fara aripi ce se stabilesc in cuiburile pasarilor, blana mamiferelor si anumite articole de mobilier. Cu toate acestea, diferenta este foarte mare: 94% din populatia puricilor traieste pe mamifere si doar 6% pe pasari.

Deplasarea pe corpul gazdelor este facuta cu ajutor unor mici fire de par si tepi inclinati spre spate, corpul este mic si negru, acoperit de o carcasa de chitina.

Puricii prezinta trei seturi de picioare, cele posterioare sunt bine adaptate pentru sarituri. Corpul lor este facut sa reziste unor presiuni foarte mari si de aceea acestia sunt foarte greu de omorat.

purice

    Purici la oameni: Un purice poate migra de la un animal la altul, dar si de la un animal la o persoana.

Acestia se inmultesc pe tot parcursul anului, femela purice depunand 700-800 de oua, in serii de cateva duzini. Ouale, de dimensiuni mici (pot fi observate cu lupa), albe si forma ovala, sunt depuse pe gazda, adica pe mamifere si pasari, ajuntand o buna perpetuare a speciei. In conditii ideale, un purice poate trai pana la 1 an si jumatate.

Puricii se hranesc exclusiv cu sange proaspat.

Ciclul de viata al puricilor

invazie purici

Puricii ce pot fi observati pe animalul dumneavoastra de companie reprezinta doar 5% din totalul puricilor ce paraziteaza animalul, restul de 95% este reprezentat e oua, larve, nimfe si alti purici ce locuiesc in preajma culcusului acestuia.

Ouale puricilor sunt mici, lipicioase si eclozeaza la cateva ore dupa depunere.

Larvele sunt mici, slab colorate si de forma ovala, iar acest stadiu dureaza 1-2 saptamani. Larvele se hranesc cu resturi organice si sunt sensibile la lumina.

Pupele puricilor sunt extrem de rezistente la deshidratare, caldura si umiditate. O pupa poate ramane intr-o stare latenta (inactiva) pentru cel mult 140 de zile, avand nevoie de o gazda pentru a se metamorfoza intr-un purice adult. 

Pentru a supravietui puricii tineri au nevoie de o gazda (caine, pisica, om, alte animale). Din aceasta cauza, daca nu avem grija si avem animale de companie, putem gasi chiar si purici in casa.

Riscuri

Muscaturi de purici: sunt reprezentate de aparitia unei mici portiuni de consistenta mai tare, rosie, cu un singur punct in mijloc (locul in care puricele si-a introdus organul cu care suge sangele), care provoaca mancarimi si disconfort. Deobicei, puricii ataca doar picioarele si gleznele oamenilor, dar infesteaza intreg corpul animalelor.

muscatura purici

Saliva puricilor poate produce alergii animalelor (purici pisica), iar in cazul unei infestatii severe acesta se poate rani de la scarpinat (purici caini).

Este important sa stiti ca acestia sunt purtatori de microbi, chiar daca muscatura lor nu este cu adevarat suparatoare, acestia va pot transmite mirobi, virusi, viermi paraziti si prozotare prin muscatura.

Prevenire si combaterea puricilor

     Rabdarea si perseverenta sunt doua atuuri necesare pentru a combate infestarea cu purici, deoarece ciclul de viata al unui purice este de 3-4 saptamani, deci va fi nevoie de tot atat timp pentru a scapa complet de inamicii saritori.

     In cazul in care animalul dumneavoastra este unul de exterior, trebuie sa deparazitati si curtea, indeosebi zonele umbrite ale acesteia, deoarece puricii mor la soare. Pentru acesta operatiune va recomandam sa apelati la un specialist

    Cercetarea in domeniu a atins noi nivele in ultimii ani, iar acum este suficienta folosirea unor insecticide pentru purici o data sau de doua ori pe luna cu care va puteti trata animalul de companie, pentru a tine la distanta aceste insecte deranjante, cat si pentru a trata suprafetele din interiorul sau exteriorul locuintei dumneavoastra.

invazie purici

Stiati ca?

 

Un purice poate sari pe orizontala pana la 33 cm, iar e verticala pana la 18 cm.

Praful asternut pe pupele puricilor in perioada latenta le protejeaza impotriva insecticidelor.

In Evul Mediu, puricii au ajutat la raspundirea Ciumei Bubonice.

 

 

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect impotriva micilor insecte saritoare!

0729.214.514 | 0766.595.550 | office@soimultaberei.ro