Cred ca nu exista gospodina pe aceasta lume care sa nu se fi confruntat vreodata cu aparitia moliilor. Aparitia lor intr-o incapere sau descoperirea unoi gaurele pe manecile puloverelor sau covorul mancat partial dau startul unui raboi impotriva intrusului din casa lor. Iar pentru ca acest razboi sa se termine cu victoria gospodinelor, acestea trebuie sa fie pregatite orice tipuri de molii le-ar trece pragul.

Tipuri de molii

 

 

Molia Hainelor molia de haine

Indiferent ce tipuri de molii intalnim, molia hainelor este cu siguranta cea mai comuna.

Spre deosebire de alte insecte, molia de haine prefera locuintele si camarile uscate si calduroase. Cu cat este mai cald, cu atat ele se dezvolta mai rapid si mai eficient, crescand pagubele din dulapul cu haine.

Femela depune intre 100 si 200 de oua de culoare albicioasa, ce eclozeaza dupa aproximativ doua saptamani. Larvele, de culoare galbuie, incep sa se hraneasca cu fire de lana sau cu blana (se pot hrani si cu fire sintetice, dar nu le digera). Larvele prefra sa se hraneasca din partile murdare sau care sunt deobicei imbibate cu transpiratie, iar la covoare prefera partea ce sta ascunsa sub mobila pentru a nu fi deranjate.

Larva matura se dezvolta intr-o teaca, teaca ce devine mai solida atunci cand larva se impupeaza. Din aceasta pupa, va iesi molia adult ce poate trai pana la 50 de zile.

Masculii isi fac simtita prezenta imediat ce ies din pupa, iar femelele incep sa zboare de-abia dupa ce depun oualele.

Molia blanurilor

Spre deosebire de molia de haine, aceasta face parte din categoria de tipuri de molii ce prefera locurile umede si nu la fel de calduroase. Avand in vedere mediul preferat, molia blanurilor dezvolta 2-3 generatii pe an, pe cand cea a hainelor poate avea si 4 generatii intr-un singur an.

Molia graului

Dintre orice tipuri de molii, molia graului este cea mai putin pretentioasa. Ea ataca toate granele, indiferent de tipul acestora. In general, prefera sa se stabileasca in depozite vechi, neglijate.

Atunci cand moliile isi fac aparitia intr-un depozit, se pot observa bulgari din granele atacate, legate intre ele cu o panza in fibre tesure de larve si excremente.

La fel ca molia hainelor, acest tip de molii poate avea pana la 4 generatii pe an. Iarna este parcursa in stadiul de larva matura, ascuna in fisuri sau in lemnul moale.

Molia semintelor

Chiar daca o intalnim si in depozite sau fabrici, aceasta molie este des intalnita si in camara. Ea ataca graunte, condimente, dar si materiale, precum pielea si pluta.

Acestea dezvolta o singura generatie pe an, ciclul de dezvoltare intinzandu-se pe aproape 4 luni.

Molia cerealelormolia cerealelor

Aparinte acelor tipuri de molii ce se ascund in depozite. Ea ataca granele si semintele leguminoaselor, aduncand pagube considerabile. Cateodata, aceasta apare si in boabele depozitate in camari. Boabele atacate nu pot fi mancate si sunt usor de observat, deoarece mirosul lor este unul caracteristic.

In functie de temperatura, ciclul de dezvoltare poate dura o luna (la 28 de grade Celsius) sau 4 luni (la 18 grade Celsius). Ouale, in numar de 400, sunt depuse in grupuri de aproximativ 20 pe boabe. Cand eclozeaza, larvele patrund in boabe, le mananca si se dezvolta pana la maturitate.

Este foarte important de stiut ca boabele nu vor fi atacate decat daca contin cel putin 12% umiditate. De asemenea, o sursa de apa in apropiere va ajuta la cresterea duratei de viata a unui adult.

Molia fructelor uscate

Chiar daca prefera depozitele, silozurile si morile, este o specie foarte frecventa in camarile noastre. Dupa cum ne spune si numele, larvele ataca fructele uscate, nucile, cerealele, dar si ciocolata.

Orice aliment atacat trebuie indepartat imediat, fiind depreciat prin firele tesute de larve si excremente.

Ciclul de dezvoltare dureaza intre 30 si 75 de zile, in functie de temperatura. O singura femela depune 400 de oua pe parcusrul vietii. Larvele mature parasesc focarul in cautarea unor fisuri pentru a se impupa. In acest moment, sunt cel mai usor de observat.

Molia fainiimolia fainii

Exista tipuri de molii nelipsite din camara noastra, iar molia de faina face parte din aceasta categorie.

Molia fainii este tipica pentru mori, brutarii sau alte spatii din industria alimentara. Atacata atat faina, cerealele, nucile, migdalele si ciocolata, dar si produsele coapte in cuptor, precum biscuitii si painea.

Temperatura optima pentru dezvoltarea lor este de 25-28 grade Celsius, dar se pot dezvolta la orice temperatura mai mare de 12 grade Celsius si mai mica de 30 grade Cesius.

 

Deoarece este un daunator foarte raspandit in gospodariile noastre, iar lupta impotriva lui este una constanta si destul de obositoare. Vom acoperi intr-un alt articol toate informatiile de care este nevoie pentru a scapa de orice tipuri de molii si pentru a le preveni aparitia. Asadar, fiti cu ochii pe Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi!