Chiar daca pentru noi nu este cu adevarat un pericol, urechelnita este un pericol pentru gradina. Stiu ca de mici credem asta, dar urechelnitele nu ne intra in urechi! Cu toate astea, ele se hranesc cu frunzele sanatoase din gradinile noastre.

urechelnita

1. Informatii generale despre Urechelnita

Urechelnita este o insecte foarte raspandita: o putem gasi atat in Europa, cat si in Africa de Nord si Asia de Vest. Ea este o insecta inofensiva pentru om, putand in gel mai rau caz sa-l piste (dar fara efecte secundare) in cazuri extreme.

Urechelnita este o insecta nocturna, ce se adaposteste in timpul zilei in locuri intunecoase si umede. Singurul motiv pentru care acestea patrund in casele oamenilor este hrana.

Chiar daca majoritatea urechelnitelor din Romania sunt de dimensiuni mici, exista peste 20 de specii si unele depasesc 30 mm. Clestii de pe partea anterioara a abdomenului lor sunt folositi pentru a se lupta cu urechelnitele rivale, dar si pentru aparare si imperechere.

Pe langa clestii bine cunoscuti, acestea au si o pereche de aripi. Forma corpului lor este alungita si de culoare maronie.

Pentru aparare, urchelnita poate produce un lichid urat mirositor pe care il folosesc pentru a se apara, iar altele pot produce un feromon folosit pentru acelasi lucru.

Temperatura optima pentru supravieturiea urchelnitelor este de 24 de grade. Ele se feresc de umezeala excesiva si se adapostesc in plantele bine drenate. De asemenea, acestea produc pagube semnificative culturilor de flori, fructelor si livezilor.

2. Hrana si Reproducereurechelnita intra in ureche

Fructele cele mai afectate de invazia urechelnitelor sunt: merele, piersicile, prunele si perele. Ele ataca si: varza, conopida, carofii, sfecla, salata verde, telina si castravetii.

Pe timpul zilei, urechelnita poate fi intalnita in locuri intunecoase si inaccesibile. Pe timp de noapte, aceasta cauta mancare, hranindu-se cu aproape orice: de la insecte mci, pana la materie vegetala.

Speciile ce produc feromoni, se folosesc de aceasta caracteristica pentru imperechere: masculii isi gasesc partenere cu ajutorul simtului olfactiv.

Femele depun in jur de 50 de oua, pe timpul primaverii. Un lucru forte interesant despre aceste insecte este faptul ca acestea se ingrijesc de oua ca niste closte.

Nimfele sunt asemanatoare adultilor, dar se hranesc doar cu  materie generala. De asemenea, acestea devin adulti upa 4-5 naparliri succesive.

Urechelnita traiesc cel putin un an, dar nu traieste mai mult de 3 ani.

3. Combatere

Este important sa reducem umiditatea in gradina si sa indepartam lemnele putrezite, frunzele ofilite si plantele bolanve.

Pentru a indeparta urechelnitele, se reduce udarea plantelor si se pastreaza mulciul relativ uscat. Urechelnitele pot fi prinse si cu ajutorul unor capcane ecologice sau se elimina cu insecticid. Insecticidele se aplica seara, inainte ca urechelnitele sa iasa din ascunzisuri.

Cea mai importanta parte in controlul urechelnitelor este eliminarea ascunzatorilor lor. Daca adaposturile nu sunt abordate, aplicarea insecticidului nu va controla urechelnitele foarte bine.

Soimul Taberei – Ajutorul tau de zi cu zi si aliatul perfect atunci cand casa si gradina ta sunt amenintate!

       0729.214.514 | 0766.595.550 | 0740.852.933